Jablečná ořechová buchta - 16. 11. 2020 | 2020
Potraviny: 100 g mandlové mouky, 80 g kešu ořechů (přes noc namočené), 200 g jablek (neloupané, ale zbavené jádřince), 35 g xylitolu, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), ½ lžičky jedlé sody, skořice, kousek zázvoru, krém: 1 šlehačka na šlehání, 1 měkký tvaroh, 30 g xylitol, skořice.
Postup:
Jablka zbavíme jádřinců a rozkrájíme. Zázvor nakrájíme na menší kousky. Kousky jablek vsypeme do mixéru, přidáme namočené kešu a nakrájený zázvor a rozmixujeme. Rozmixovanou hmotu přendáme do mísy. Přidáme žloutky, mandlovou mouku, sodu, xylitol a skořici a promícháme. Zároveň dáme do šlehače bílky a vyšleháme sníh. Vyšlehaný sníh zapracujeme do jablečno-ořechové směsi. Pak těsto vlijeme do hlubšího pekáče, vyloženého pečícím papírem a pečeme asi 30 min při 170 °C. Na krém vyšleháme šlehačku. Tvaroh a utřeme s cukrem a promícháme se šlehačkou. Hotový krém rozetřeme na buchtu a posypeme skořicí.
Česká republika