Citronový pudink - 11. 11. 2020 | 2020
Potraviny: Pudink: 3 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, šťáva a kura z citronu bio, 180 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 200 ml mléka, na ozdobu: 1 citron, 100 g krupicového cukru, 100 ml vody + moučkový cukr na posypání, meduňka na ozdobu.
Postup:
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, kůrou a šťávou z citronu. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na sníh. Vyšlehanou žloutkovou pěnu spojíme s bílkovým sněhem. Do hmoty prosejeme mouku a promícháme. Pak vlijeme mléko a promícháme. Těsto naplníme do formiček vymazaných máslem. Ty naskládáme do pekáčku. Do pekáčku vlijeme vodu (aby sahala do 2/3 formiček). Pečeme ve vodní lázni přibližně na 180 °C. Připravíme citron na zdobení – do kastrůlku dáme cukr a vodu. Přivedeme k varu a necháme vařit 5 minut. Citron nakrájíme na tenké plátky, vložíme do cukerného rozvaru a dál vaříme 5 minut. Upečený pudink vyndáme z horké lázně, položíme na něj plátek citronu a lehce pokapeme sirupem.
Česká republika