Pomalu pečená husa, zelí z červené řepy a bramborová placka - 05. 11. 2020 | 2020
Suroviny na husu:
Husa, jablka, cibule, rozmarýn, kmín, sůl.
Postup:
Husu rozčtvrtíme (velkou klidně na osminky), přidáme jablka na plátky, nakrájenou cibuli, rozmarýn kmín, sůl a zalijeme vodou. Pečeme pod poklicí, na 130 °C 4 hodiny. Po upečení necháme mírně schladit a maso opatrně vyndáme na pečící plech. Husu necháme na horní gril dopéct na barvu!
Suroviny na zelí:
Sádlo z husy, cibule, vinný ocet červený, jablko, červená řepa nakládaná, brusinky, hrubá mouka, sůl.
Postup:
Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli a podlijeme vinným octem a jablko oloupané a nakrájené na kostky. Ocet necháme odvařit. Přidáme červenou řepu (i s nálevem), brusinky a necháme zavařit. Zahustíme hrubou moukou (můžeme i bramborovým škrobem). Ochutíme cukrem a solí.
Bramborová placka suroviny:
Brambory vařené a nastrouhané, vejce, moukou, pažitkou, sůl a sádlo z husy.
Postup:
Brambory smícháme s ostatními surovinami. Ihned smažíme na sádle. Kdo nemá sádlo, smaží na oleji.
Česká republika