Kerblíkový krém s drobenkou - 03. 11. 2020 | 2020
Potraviny: 1 velký svazek kerblíku, 50 ml oleje, 2 šalotky, stonky kerblíku, 500 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 50 g másla, 1 lžíce oleje, 1-2 ks pastináku, 1 brambora oloupaná nakrájená, 200 ml mléka, 200 ml smetany. 50 ml bílého vína, libeček, tymián, na drobenku: 150 g pumpernickel, 2 lžíce přepuštěného másla, na servírování: vejce na hniličku.
Postup:
V hrnci zahřejeme olej. Vsypeme šalotku, pastinák a orestujeme. Do hrnce s orestovanou zeleninou přidáme máslo. Posypeme moukou. Přiléváme vývar a víno a rozmícháme. Ze svazku kerblíku otrháme listy. Stonky svážeme s tymiánem a libečkem do svazku, vložíme do hrnce a provaříme. Přidáme bramboru a vaříme doměkka. Pak vlijeme smetanu a mléko. Přivedeme k varu a rozmixujeme. Listy kerblíku rozmixujeme na pastu a vmícháme do polévky. Na drobenku v pánvi zahřejeme přepuštěné máslo. Rozdrobíme plátky pumpernickel a osmahneme. Do talíře vlijeme krém, přidáme vejce na hniličku a posypeme drobenkou.
Česká republika