Škvarkový mřížkový koláč | 2020
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Potraviny: Těsto: 250 g jemně mletých škvarků, 500 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 250 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžička skořice, 4 mleté hřebíčky, kůra a šťáva z poloviny citronu.
Náplň: 200 g rybízového džemu.
Postup:
Do mísy dáme umleté škvarky. Prosejeme k nim mouku s kypřícím práškem a moučkový cukr. Vyklepneme vejce. Přidáme kůru z a šťávu ½ citronu, skořici a mletý hřebíček a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do folie a necháme 1 hodinu odležet v lednici. Odleželé těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozválíme na kruh a vyložíme jím formu. Na těsto rozetřeme džem a ze zbylého těsta vyválíme pramínky a z nich vytvoříme mřížku. Připravený koláč vložíme do trouby a pečeme 45 minut na 180 °C.
Česká republika