Bramborové karbanátky | 2020
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Potraviny: karbanátky: 400 g velkých moučných brambor, 4 lžíce hrubozrnné soli,150 g Roquefortu, 2 žloutky, 1-2 lžíce solamylu, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekaný estragon.
Na obalování: panko strouhanka, hladká mouka a vejce, 400 ml slunečnicového oleje na smažení.
Špenátové veluté: 80 g másla, 2-3 lžíce hladké mouky, tymián, stroužek česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany, muškátový oříšek, sůl, pepř, citronová šťáva, 2 hrsti baby špenátu.
Postup: Brambory vložíme do plechu posypaného vrstvou hrubozrnné soli. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme je doměkka, asi 40 minut. Pak je necháme zchladnout, oloupeme a propasírujeme do mísy. Roquefort nastrouháme. K propasírovaným bramborám přidáme žloutky, nastrouhaný sýr a solamyl, Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a estragonem. Promícháme a tvoříme karbanátky. Obalujeme je v trojobalu a smažíme na pánvi s olejem. Připravíme špenátové veluté. V kastrůlku rozpustíme máslo, zasypeme moukou. Přidáme česnek a tymián. Zalijeme vývarem a provaříme. Pak vlijeme smetanu a citronovou šťávou. Vložíme špenát, rozmixujeme a propasírujeme. Na talíř servírujeme veluté a karbanátky a ozdobíme listy baby špenátu.
Česká republika