Pečená husa se zelím z červené řepy, vídeňská cibule a žemlový knedlík | 2019
Suroviny husa: Husa očištěná, sůl, tymián, jablko, cibule.
Postup: Očištěnou husu pořádně osolíme (kdo má chuť může husu nechat namočenou přes noc v mléce se solí), jablko a cibuli nakrájíme a s tymiánem dáme do husy. Dáme do pekáče a pečeme bez poklice na 180 °C prsama dolu cca 30 min. Pak husu zalijeme, přiklopíme a pečeme na 150 °C 90 min. Husu aspoň 2 x podlijeme! Pak husu otočíme a bez poklice pečeme 30 min prsama nahoru. Husu rozčtvrtíme a dáme na horní gril dopéct do zlatova.
Suroviny na řepu: 1 pl másla, 1 červená cibule, 1 pl cukru, sůl, 0,1 l červeného vína, červená řepa předem vařená.
Postup: Na másle orestujeme červenou cibuli nakrájenou na vídeň, přidáme cukr který necháme lehce zkaramelizovat a zalijeme vínem. Necháme svařit a přidáme vařenou a nakrájenou červenou řepu. Kdo chce zapráší hrubou moukou.
Suroviny na knedlíky: 5 rohlíků na kostky nakrájené a opečené, máslo 1/3 kostky, 2 vejce, smetana 0,1l (může být i mléko) , pažitka nakrájená najemno, mrkev předem vařená nakrájená nadrobno, tymián a sůl.
Postup: Rohlíky dáme do mísy a přidáme rozpuštěné máslo, smetanu zeleninou a koření. Vejce vyšleháme do pěny a přidáme. Vše smícháme. Necháme cca 10 min odstát, aby se rohlíky nasákly. Následně tvarujeme koule které vaříme v páře cca 10 min.
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Česká republika