Špenát s tofu a fazolemi | 2023
Potraviny: 180 g neochuceného tofu, 14 g lahůdkového droždí, ½ lžičky kurkumy, 1 a ½ lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce másla ghí, 2 hrsti špenátových listů nebo 70 g mraženého špenátu, 30 g cibule, 240 g bílých máslových fazolí (konzervovaných), 120 g sekaných rajčat z konzervy, přírodní sójová omáčka.
Chléb z mandlové mouky: 4 vejce, 100 ml teplé vody, 70 ml olivového oleje, 260 g mandlové mouky, 20 g psyllium, 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů, 1 lžička soli, 50 g sekaných sušených rajčat.
Postup:
Připravíme chleba. Do jedné mísy dáme vejce, teplou vodu a olej a prošleháme vidličkou. Do druhé mísy dáme mandlovou mouku, psylium, kypřící prášek, sůl a promícháme. Spojíme suchou směs s tekutou. Přidáme krájená sušená rajčata a těsto vlijeme do chlebíčkové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut. Do mísy rozdrobíme tofu, přidáme lahůdkové droždí, dijonskou hořčici, kurkumu, sůl, pepř a promícháme. V pánvi rozpustíme část ghíčka. Vložíme ochucené rozdrobené tofu a opečeme jej. Vložíme špenát a necháme zavadnout. V rendlíku rozpustíme zbylé přepuštěné máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme slité propláchnuté fazole, konzervovaná rajčata a sójovou omáčku. Fazole servírujeme se špenátem s opečených tofu a plátky chleba.
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Česká republika