Velouté z máslové dýně | 2023
Potraviny: 700 g máslové dýně, 1 hlavička česneku, 10 snítek tymiánu, 500 ml kuřecího vývaru, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 50 ml 33% smetany, 500 g kuřecího supreme, máslo.
Příloha: 3 jarní cibulky, 3 vejce, hladká mouka, 50 g strouhanky, 300 g brambor grenaille uvařených doměkka, 30 g pažitky.
Postup:
Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky a s česnekem a tymiánem upečeme do měkka. Pečenou dýni dáme do mixéru, osolíme, opepříme, zalijeme částí vývaru a rozmixujeme. V kastrolu rozpustíme máslo. Zasypeme ho moukou a orestujeme na světlou jíšku. Jíšku zalijeme zbylou částí vývaru a vaříme 15 minut. Do provařeného velouté přidáme pyré z dýně, smetanu a krátce provaříme. Na oheň dáme pánev. Vložíme kuřecí supreme a opékáme. Otočíme, přidáme máslo a vložíme do trouby dopéct. Na přílohu jarní cibulku obalíme v trojobalu a usmažíme v oleji. Uvařené brambory nakrájené na kostky opečeme na másle a posypeme pažitkou. Na talíř servírujeme velouté, kuře, smaženou cibulku a brambory.
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Česká republika