VIP - Kimchi | 2023
Suroviny:
1 velká hlava pekingského zelí, hrnek vody a 6 lžic soli, 1 ks ředkve daikon, 1 střední mrkev, cca 6 stonků jarní cibulky, 9 stroužků česneku, 1 okoupaný zázvor, 1 velká cibule, 1 hrnek zeleninového vývaru, 2 lžíce rýžové mouky, 2 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 1 lžíce chilli vloček, 1 deci vody.
Postup:
Zelí nakrájíme na kostky, přidáme 6 lžic soli a zalijeme hrnkem vody. Zamícháme a necháme 2 dny naložené, ideálně ho 3 – 4 x během dvou hodin zamícháme. Následně zelí propláchneme do soli a vymačkáme do sucha. Daikon, mrkev a jarní cibulku nakrájíme na tenké nudličky. Zeleninový vývar přivedeme k varu a smícháme s rýžovou moukou. Vzniklou hmotu necháme vychladit. V mixéru rozmixujeme cibuli, česnek a zázvor, přidáme 2 lžíce soli, lžíci cukru, a chilli papričky. Tuto směs přidáme do hmoty z vývaru a rýžové mouky a zředíme vodu. Do této směsi přidáme zelí a zeleninu a důkladně vše zamícháme. Takto připravenou směs dáme do sklenic. Směs musí být natlačena tak, abychom neměli vzduchové kapsy, musí kvasit bez přístupu vzduchu. Pak směs uzavřeme a necháme kvasit cca 2 týdny v lednici. Po dvou týdnech je kimchi nakyslé a ideální k podávání.
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Česká republika