Losos pečený v listovém těstě | 2022
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Potraviny: 600 g losos filet, 1 plát listového těsta, 2 žloutky, 1 lžíce smetany, hrubá sůl.Dušený špenát: 1 vanička špenátu, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 pórek nakrájený na juliene, 2 mrkve nakrájené na juliene, šafrán, 100 g másla.Omáčka: 1 lžíce másla, 1 šalotka najemno, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce celozrnná hořčice, 1 lžíce plnotučná hořčice, 0,5dcl brandy, 150ml smetany, 1 lžíce nasekaného kopru.
Postup:
V jednom kastrole na části másla podusíme šalotku, česnek a špenát, V druhém na zbylém másle restujeme mrkev, pórek a šafrán. Pak necháme úplně vychladnout. Na pracovní plochu rozprostřeme plát listového těsta. Na těsto rozprostřeme podušený vychladlý špenát. Lososa osolíme a opepříme a položíme na špenát. Na rybu rozprostřeme šafránovou mrkev s pórkem. Zabalíme do závinu a přeneseme na plech. Potřeme žloutky se smetanou a posypeme hrubou solí. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 25-30 minut. Na omáčku rozpustíme máslo a orestujeme na něm šalotku. Přidáme hořčici, brandy, smetanu. Provaříme a vsypeme nasekaný kopr. Nakrájíme porce z pečeného lososa v těstě a servírujeme je s omáčkou.
Česká republika