Dortík s marcipánem a glazurou | 2022
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Potraviny: Korpus: 5 vajec, 150 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 180 g hladké mouky, 4 lžíce oleje.Náplň: 200 g malinového džemu, sirup, 150 g marcipánové hmoty + moučkový cukr na podsypání.Kávová glazura: 100 g kondenzovaného slazeného mléka (salko), 80 ml vody, 1 šálek espressa, 150 g krupicového cukru, 175 g bílé čokolády, 10 g želatiny, 60 ml vody na nabobtnání želatiny.Dohotovení: 50 g hořké čokolády (polevy), oříšky v čokoládě a maliny na zdobení.
Postup:
Na korpus vyšleháme vejce s krupicovým s vanilkovým cukrem do nadýchané bílé pěny. Vmícháme kůru a prosátou mouku. Nakonec zapracujeme olej. V dortové formě pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Po vychladnutí korpus prokrojíme ho na 4 díly. Díly pomažeme džemem, pokropíme a složíme na sebe. Pak potřeme džemem celý povrch.Marcipánovou rozválíme na ploše posypané moučkovým cukrem na plát. Plát marcipánu přeneseme na potřený dort a uhladíme. Potažený dort dáme do chladničky. Na glazuru v kastrolu svaříme kondenzované mléko, vodu, espresso a cukr. Mezi tím namočíme želatinu a nakrájíme čokoládu. Horkou tekutinu sundáme z ohně. Vsypeme do ní nakrájenou čokoládu a rozmícháme. Přidáme želatinu a necháme zchladnout na 32 °C. Dort vyndáme z chladničky, přelijeme polevou. Necháme 10 minut zatuhnout pak zdobíme čokoládou oříšky v čokoládě a malinami.
Česká republika