Klasický obrácený koláč | 2022
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Potraviny: Těsto: 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g mandlové mouky, 1 žloutek, 100 g másla.Náplň: 5 jablek, 150 g krupicového cukru, 90 g másla.
Postup:
Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme mandlovou mouku, žloutek a máslo a zpracujeme těsto. Zabalené do folie dáme odležet. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Na oheň postavíme pánev s kovovou rukojetí. Vsypeme do ní cukr a roztavíme na karamel. Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Pánev sundáme z ohně. Naskládáme do ní jablka. Těsto rozválíme. Vykrojíme kruh a položíme ho na jablka v pánvi. Okraje přitlačíme a povrch propícháme vidličkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut. Po upečení necháme 10 minut odpočinout. Pak překlopíme na talíř.
Česká republika