Čokoládovo kávový koláč | 2022
Epizody tohoto pořadu můžete sledovat také na Voyo!
Potraviny: Těsto: 200 g tmavé čokolády 60 až 70 % kakaového podílu, 140 g másla, 1 šálek silného espresa, 5 vajec, špetka soli, 140 g krupicového cukru, 200 g lískových oříšků jemně nastrouhaných, 40 g polohrubé mouky, 20 g kakaa.
Kávové glazé: 100 ml silného espresa, 40 g krupicový cukru, 15 g kakaa, 50 g tmavé čokolády.
Dokončení: 60 ml kávového likéru, 50 g pražených lískových oříšků, 100 g malin.
Postup:
Nalámanou čokoládu a máslo rozpustíme. Do mísy robota dáme vejce, špetku soli a cukr a šleháme. Rozpuštěnou čokoládu sundáme z tepla a vmícháme kávu. Do vyšlehané vaječné pěny vmícháme najemno nastrouhané oříšky. Pak přidáme rozpuštěnou čokoládu promíchanou s kávou. Nakonec do směsi prosejeme mouku s kakaem a promícháme. Těsto vlijeme do dortové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 50 minut. Horký koláč propícháme špejlí, polijeme likérem a necháme zchladnout. Uvaříme kávové glazé. V kastrůlku přivedeme k varu espresso. Přidáme cukr, kakao a vaříme 5 minut. Odstavíme a vmícháme nalámanou čokoládu. Vychladlý koláč při servírování posypeme oříšky, polijeme glazé a ozdobíme malinami.
Česká republika