Tescoma s chutí

Tescoma s chutí

Pomazánka z pečeného masa

Vysíláno:

Suroviny:

1 kg vepřový bok (může být libovější), 500 g hřbetní vepřové sádlo, 2 ks cibule (střední), 3 stroužek česnek, 300 ml voda, sůl, pepř, sádlo, pažitka, pečivo.

Po

Suroviny:

1 kg vepřový bok (může být libovější), 500 g hřbetní vepřové sádlo, 2 ks cibule (střední), 3 stroužek česnek, 300 ml voda, sůl, pepř, sádlo, pažitka, pečivo.

Postup:

Předehřejeme troubu na 110 °C. Připravíme si velký hrnec, který lze dát do trouby i s poklicí. Vepřové sádlo nakrájíme na malé kostičky o hraně cca 1–1,5 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek také oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky o hraně zhruba 2–3 cm. Hrnec rozpálíme na střední teplotu a vsypeme do něj kostičky sádla, orestujeme, až se začne rozpouštět. Přidáme maso a dále restujeme ze všech stran mírně dozlatova. Vsypeme cibuli, česnek, osolíme, opepříme. Zalijeme teplou vodou a jakmile obsah hrnce začne probublávat, přiklopíme jej poklicí a strčíme do trouby. V troubě pečeme 8–10 hodin, klidně přes noc. Maso krásně změkne a bude se rozpadat. Vyndáme hrnec z trouby a vidličkou maso rozmělníme na hrubou kaši. Plníme do připravených čistých a suchých skleniček, které jsou uzavíratelné. Naplňte až po okraj tak, aby vršek šel zalít trochou sádla – poslouží nám jako konzervační zátka. Nechte zchladnout, zavíčkujte a dejte do chladu.

Epizody tohoto pořadu najdete také na Voyo.